El capitalisme: el nou model econòmic de la Revolució Industrial.

La Revolució industrial va anar acompanyada d’un nou sistema econòmic: el capitalisme.

Funcionament:

 • Basat en els principis del liberalisme econòmic (Adam Smith):
  • Els preus dels productes varien en funció de les lleis de l’oferta i la demanda.
  • Com que els preus es regulen tots sols, els governs no han d’intervenir en l’economia.
 • Nova forma d’organització econòmica:
  • L’empresa capitalista:
   • Inversió de capital individual (empresari). Principalment s’inverteixen els beneficis obtinguts a l’agricultura i el comerç.
   • Companyies per accions. Fonamentals per engegar indústries siderúrgiques i ferroviàries.
   • Finançament de la banca.
  • Noves formes de treball:
   • El treballador treballa a canvi d’un salari.
   • A les fàbriques cada obrer participa solament d’una part del procés productiu (divisió del treball).

A partir de la Segona Revolució Industrial, les necessitats de capital i d’augmentat la producció, provoquen noves formes de finançament i nous sistemes de producció.

 • Aparició de les S.A. (Societats Anònimes), el capital es divideix en petites parts (accions), les persones compren paquets d’aquest accions i es converteixen en socis de l’empresa.. Aquestes accions es venen i es compren a les borses.
 • Importància creixent dels bancs com a intermediaris del sistema econòmic i principals inversors de la indústria.
 • Aparició de les concentracions industrials, com  a conseqüència de la necessitat de controlar el mercat es produeixen fusions i acords entre empreses (cartels, holdings i trust).
 • Noves formes de treball industrial:
  • Taylorisme: divisió de les operacions de producció en feines petites (divisió del treball). Cada obrer s’especialitza en unes tasques concretes i rep un salari proporcional a la feina desenvolupada.
  • Fordisme: producció en sèrie. El producte passa d’un operari a un altre a partir d’una cadena de muntatge, la qual cosa permet reduir temps i fabricar més productes.

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg dels darrers 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i aquest setembre de 2020 no m’incorporaré a les aules com he estat fent tots aquests anys. M’he jubilat i per tant la meva dedicació professional canvia d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 1r Trimestre, Tema 3. La Revolució Industrial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s